28 iunie 2024

LECTURA DE WEEKEND. LA SUD DE GRANIŢĂ, LA VEST DE SOARE de Haruki MURAKAMI

În acest weekend, Vă recomandăm romanul La sud de graniţă, la vest de soare de Haruki Murakami, unul dintre cei mai populari scriitori japonezi contemporani, laureat al multor premii literare de prestigiu. Romanele sale au fost deja traduse în peste douăzeci de limbi.

Personajul principal al acestui roman, Hajime, proprietarul unui bar din Tokyo, duce o existenţă aparent liniştită şi îndestulată, dar de fapt tulburată de amintirea unei poveşti de dragoste din tinereţe. Ceea ce îl obsedează pe erou nu e neapărat imaginea iubitelor din trecut, ci caracterul unic şi irepetabil al relaţiei dintre doi oameni şi convingerea că destinul uman e o problemă de opţiune.

Reîntâlnirea cu una dintre iubite echivalează cu o încercare disperată de a recupera timpul pierdut, fie şi cu riscul ruperii legăturilor cu prezentul. O poveste aproape ireală despre dragoste şi despre moarte.

 „La sud de graniţă, la vest de soare este Casablanca în stil japonez, o poveste ireală, în care fiecare episod are luciri de poem.”
(The Times)

Niciun comentariu: