07 februarie 2024

O ISTORIE ILUSTRATĂ A ROMÂNILOR

Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX), ediție îngrijită de Robert Denndorf
Eduard Potînga, director la editura LEXON-PRIM SRL, Chişinău, a donat Bibliotecii Ştiinţifice a USARB un album incontestabil prin istoriografie și estetică, prezentând tezaurul imagistic românesc, Meleaguri românești văzute de artiști din Apus (sec. XV-XIX), ediție îngrijită de Robert Denndorf (Germania). Albumul a fost coordonat de conf. univ. dr. Silvia Corlăteanu-Granciuc, secretarul științific al Institutului de Istorie al USM.

Istoricul român de etnie germană, Robert Denndorf, ne dărueşte cu acest album fără pereche o nestemată istoriografie, cu peste o mie de imagini: litografii, gravuri, hărți, stampe, imagini cu cetăți, bătălii, diverse ilistrații cu caracter etnografic, viață cotidiană, etc., despre istoria Țării Moldovei și a românilor în general. Volumul constituie o carte de vizită pentru întreg spațiul românesc, redând în imagini viu colorate viața, personalitățile, evenimentele din istoria românilor, văzute de pana maeștrilor din Centrul și Apusul Europei.

Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în colaborare cu Institutul de Istorie al USM, a organizat în data de 26 ianuarie 2023, lansarea acestui volum.

Lucrarea servește drept sursă pentru cercetările în domeniul istoriei, în viitor, în special, pentru cele care se concentrează asupra reprezentării celuilalt în spațiul european.

Niciun comentariu: