05 mai 2023

LECTURA DE WEEKEND. LUNTREA LUI CARON de Lucian BLAGA

În acest weekend, Vă sugerăm să lecturaţi cartea Luntrea lui Caron de Lucian Blaga. Manuscrisul romanului a fost ţinut ascuns până în 1990, când a fost publicat pentru prima oară, la aproape trei decenii de la moartea lui Lucian Blaga. Ediţia integrală avea să apară opt ani mai târziu. Autorul şi-a dedicat ultimii ani din viaţă rescrierii şi completării a ceea ce avea să fie un roman cu elemente autobiografice.

Eroul romanului este Axente Creangă, un profesor universitar înlăturat sistematic din mediul academic la sfârşitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Leonte Patraşcu, filozof şi cel mai bun prieten al lui Axente, ocupă rolul secundar în volum.

 Acţiunea se desfăşoară intre anii 1944 şi 1950, când în Munţii Carpaţi există o rezistenţă armata iar personajele din Luntrea scriitorului înfăţişează ultimii oameni ai vechii istorii. Protagonistul plăteşte scump pentru rezistenţa faţă de noul regim. După reorganizări şi epurări nu mai este considerat academician şi devine un simplu bibliotecar la filiala Cluj a Academiei şi trăducător de categoria a treia, deşi în străinătate fusese nominalizat pentru Premiul Nobel.

Totodată, lucrarea cuprinde poveştile de dragoste dintre Axente şi cele două femei de care este îndrăgostit, Ana Rareş şi Octavia Olteanu, alternând ficţiunea cu realitatea.

Dincolo de cele două poveşti de dragoste, dincolo de proza deopotrivă memorialistică şi lirică, transpare mărturia scindării şi a descompunerii de care începuse să sufere lumea intelectuală românească imediat după încheierea celui de-al Doilea Război Modial.

Cartea recomandată, publicată în 2019 la Bucureşti, Editura Humanitas, poate fi împrumutată la domiciliu din colecţia sălii de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a Bibliotecii Ştiinţifice a USARB.

Niciun comentariu: