24 februarie 2023

LECTURA DE WEEKEND. AL ŞAPTELEA SIMŢ ŞI PLOAIA DE AUR de Nicolae RUSU

De Dragobete, Vă propunem să lecturaţi două cărţi, pentru El şi pentru Ea: Al şaptelea simţ şi Ploaia de aur, semnate de Nicolae Rusu, scriitor contemporan, cu o bogată şi variată creaţie literară şi publicistă, care cuprinde nuvele, povestiri, volume de eseuri, romane pentru adolescenţi, piese de teatru, traduceri, precum şi multe cărţi de proză pentru copii.

„Nicolae Rusu este un prozator extrem de viu, cu un stil alert şi captivant tocmai fiindcă nu e prizonierul unui sentimentalism al locurilor, nici al unor artificii tehnice [...] Personajele sale se mişcă natural, fiind opera propriilor slăbiciuni omeneşti, dar şi a unui fundal istoric de o viclenie îndelung exersată [...].” (Theodor Codreanu) 

Volumul Al şaptelea simţ reprezintă un roman, acţiunea căruia începe în 1986 şi se încheie în 2009, pe un spaţiu imens de mii de kilometri, dar cu nucleele principale ale acţiunii la Chişinău.

Personajul principal al cărţii este Valentin Raru - un tânăr student moldovean, care în anumite circumstanţe îl întâlneşte pe armeanul Urar. Acesta îi încredinţează lui Valentin un aparat venit din viitor care ar dezvolta intuiţia – al şaptelea simţ. Valentin va trebui să acumuleze energie suficientă în aparat pentru ca acesta să funcţioneze, iar pentru aceasta, elementele aparatului trebuie să treacă prin mâinile a cât mai mulţi oameni...

Cunoscând personajul şi urmărindu-i destinul, autorul descrie societatea dură, slăbiciunile din societate, viciile umane şi efectele fenomenului migrării populaţiei peste hotarele ţării, evidenţiind în special schimbarea destinului celor despărţiţi de distanţă.

Ploaia de aur este o culegere, care include trei nuvele: Lia, Răzbunarea şi Ploaia de aur.

„Axate pe probleme morale, se înscriu în „formula micului realism care dezvăluie lumea sufletească a omului mărunt cu fire ingenuă, dar înclinat să se contamineze lesne de maladiile sociale ale timpului”. (Mihai Cimpoi).

Vă îndemnăm să redescopiţi profunzimea prozei scurte şi să chibzuiţi asupra multitudinii de sensuri pe care le conţine aceasta, iar lectura a mai multor texte scrise de Nicolae Rusu va contribui să înţelegeţi mai profund opera şi activitatea scriitorului.



Niciun comentariu: