21 octombrie 2022

LECTURA DE WEEKEND. HOŢUL DE CĂRŢI de Markus ZUSAK

„Curajul mai presus de cuvinte”
Markus Zusak

În acest weekend, Vă propunem pentru lectură cartea „Hoţul de cărţi” de Markus Zusak, autor australian de origine germană, publicată în 2014 la Bucureşti, editura RAO.

Cartea „Hoţul de cărţi” de Markus Zusak
Romanul descrie o serie de evenimente ce au loc în timpul celui de-al doilea război mondial şi al Holocaustului în viaţa lui Liesel Meminger, o fetiţă de 9 ani. Protagonista împreună cu fratele ei mai mic sunt duşi de către mama lor să locuiască cu o familie socială în afara oraşului München. Tatăl lui Liesel a fost dus departe sub şoapta unui singur cuvânt nefamiliar – Kommunist – , iar Liesel vede în ochii mamei sale teama unui destin similar. Despărţită de părinţii ei şi de fratele decedat la o vârstă fragedă, viaţa eroinei se schimbă. Lângă mormântul fratelui ei, Liesel ridică un manual, ascuns parţial în zăpadă. Este Manualul Groparului, lăsat acolo din greşeală şi este prima ei carte furată. Astfel, începe o poveste despre dragostea de cărţi şi de cuvinte, pe măsură ce Liesel învaţă să citească cu ajutorul tatălui ei adoptiv, care cânta la acordeon. În curând, va fura cărţi de la incendierile de cărţi organizate de nazişti, din biblioteca soţiei primarului, şi de oriunde le mai putea găsi.

În anul 2013 romanul a fost ecranizat de regizorul Brian Percival. Filmul este o adaptare foarte reuşită a cărţii, aşa cum şi cartea este o adaptare reuşită a unei realităţi de coşmar care trebuie să rămână în memoria colectivă, evitând repetarea lui sub orice formă.

„Hoţul de cărţi” este o poveste despre puterea cuvintelor de a crea lumi. Cu o scriitură superb măiestrită şi arzând cu intensitate, premiatul autor Marcus Zusak ne-a dăruit una dintre cele mai durabile poveşti ale timpurilor noastre.



Niciun comentariu: