10 iunie 2022

LECTURA DE WEEKEND. CELĂLALT de Cornel George POPA

Romanul „Celălalt” de Cornel George Popa, prozator, dramaturg şi regizor român, are un subiect mai puţin obişnuit. O femeie se îndrăgosteşte de o fotografie, asa cum Cătălina se îndrăgosteşte de Luceafarul de pe cer.

Înainte de a-şi continua povestea, autorul explică strălucitor-eseistic deosebirea dintre fotografie şi poză. Va trebui ca dicţionarele să înregistreze de acum înainte distincţia făcuta de el. 

Apoi, autorul se întoarce în timp - unde ne transportă şi pe noi - până la momentul în care Amalia, învăţătoare într-un sat, îl cunoaşte la un bal pe Gelu. Emoţia îndrăgostirii, atât de greu de descris, este admirabil descrisă de Cornel George Popa. La scurtă vreme, Amalia primeşte în dar o fotografie: „În ea, Gelu seamănă cu un actor. Sau cu un demon. Dar un demon blând şi accesibil, pe care-l implori să te viziteze noaptea, însa el este într-o aşa de mare măsura ocupat, încât niciodată nu ajunge.” Cei doi îşi trăiesc dragostea cu sfială, apoi se căsătoresc. După câţiva ani, Gelu moare pe neaşteptate, într-un accident, iar Amaliei îi rămâne fotografia lui. Obsedată de amintirea celui dispărut, îl caută pe fotograful de modă veche Haim Leibovici şi îi cere să mărească fotografia până la dimensiunile unui om real şi să o coloreze...

„Este un roman plin de vrajă. Realist şi ireal în acelaşi timp.”
Alex Ştefănescu

Niciun comentariu: