„Ce bine că eşti, ce mirare că suntem…” Nichita Stănescu
Dragobetele este o sărbătoare tradiţională românească. Numele Dragobete vine de la „beat de dragoste” şi se mai numeşte Sfântul Ion de primăvară, cel care este fiul Babei Dochia - o mare zeiță agrară celebrată la începutul lunii martie, considerată prima zi a primaverii. Astfel, de Dragobete, fetele și băieții se întâlnesc pentru ca iubirea lor să țina tot anul, precum a păsărilor ce se „logodesc” în această zi. Motivaţia preluării obiceiului respectiv, pare a fi profundă, din moment ce păsările erau privite ca mesagere ale zeilor.
Se presupune că, ziua de 24 februarie însemna pentru omul arhaic începutul primăverii, trezirea naturii. În această zi, ursul iese din bârlog, păsările își caută cuiburi, iar omul trebuia să participe și el la bucuria naturii.
Totodată, Dragobete este și zeul bunei dispoziții. De Dragobete se făceau petreceri, de unde porneau de multe ori, viitoarele căsnicii…
Sala de împrumut Nr.3 Documente muzicale Vă aşteaptă cu o expoziţie despre ziua dragostei şi a bunăvoinţei prin poezie şi cântec!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu