01 decembrie 2020

1 DECEMBRIE - ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI

1 Decembrie este Ziua Națională a României. Această dată, stabilită printr-o lege promulgată în 1990, marchează un moment important din istoria românilor, cel în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

Keith Hitchins „Scurtă istorie a României”
Acoperind doua mii de ani de istorie, de la cucerirea Daciei de către români până în prezent, volumul reputatului istoric Keith Hitchins „Scurtă istorie a României” (editura Polirom, 2015) schiţează evoluţia unei naţiuni unice, cu tradiţii diferite şi adesea contradictorii. Aflată la graniţa dintre Est şi Vest, România s-a străduit de-a lungul timpului să-şi găsească identitatea, oscilând între doua modele de societate: unul guvernat de spiritualitatea ortodoxă răsăriteană şi de agricultură, celălalt de raţionalismul, experimentalismul şi capitalismul occidental. Parcursul Romaniei este analizat prin prisma câtorva etape semnificative din istoria sa, cu accent pe implicarea ţării în politica europeană, schimbările sociale şi economice, renaşterile intelectuale şi culturale, şi relaţiile internaţionale.

Cartea este scrisă pentru un public anglofon, istorici şi alte persoane interesate de istoria României. Volumul poate fi consultat în Centrul de Informare al României, în sala de lectură nr. 1 Ştiinţe Socioumanistice şi Economice, precum şi poate fi împrumutat la domiciliu din sala de împrumut nr.1 Documente ştiinţifice şi beletristică a Bibliotecii Ştiinţifice USARB.



Niciun comentariu: