10 iunie 2020

SIGRID UNDSET - LAUREATĂ A PREMIULUI NOBEL PENTRU LITERATURĂ

„Dragostea nu stabilește nici o lege; le rupe pe toate.”
Sigrid UNDSET
Vă invităm să lecturaţi un bestseller internaţional Kristin Lavransdatter, opera celei mai importante scriitoare norvegiene Sigrid Undset (n. 20 mai 1882, Kalundborg, Danemarca - d. 10 iunie 1949, Lillehammer, Norvegia), distinsă cu Premiul Nobel pentru Literatură, 1928, în special pentru descrierea plină de forţă a vieţii Nordului în timpul Evului Mediu".

În capodopera sa, trilogia Kristin Lavransdatter (1920-1922), acţiunea este situată în Norvegia medievală şi prezintă dezvoltarea spirituală a unei femei puternice, cu bucuriile, aspiraţiile, durerile, înfrângerile şi reuşitele ei.

„Asemenea lui Lev Tolstoi (şi a altora), Sigrid Undset nu excelează însă atât în demonstraţia sa ideologică (oricât de elocventă şi-ar dori pledoaria), cât în arta de a configura adevăruri psihologice, de a releva relaţii interumane grăitoare prin ele însele, de a contura tipuri dezaureolate, de a le urmări soarta şi de a organiza imensul material faptic în funcţie, în primul rând, de logica internă a evenimentelor şi a personagelor.”
Aurel Martin



Romanul este disponibil în limba germană, în colecţia sălii de împrumut nr. 4 Documente în limbi străine, precum şi în limba română, în colecţia sălii de împrumut nr. 1 Documente ştiinţifice şi beletristică, Colecţia Mircea Filip.

UNDSET, Sigrid. Kristin Lavrans Tochter : Roman. – Freiburg : Walter-Werlag, 1954.
Kristin Lavransdatter / Sigrid Undset ; în rom. de Ştefania Velisar-Teodoreanu, Al. Budişteanu ; pref. de Aurel Martin. – Bucureşti : Ed. pentru lit. universală, 1967. – Vol.1-3
Vol.1 : Cununa
Vol.2 : Stăpîna casei
Vol.3 : Crucea

Niciun comentariu: