Citeşte! Citind mereu, creierul tău va deveni un laborator de idei şi imagini, din care vei întocmi înţelesul şi filozofia vieţii. M. Eminescu

30.01.2020

DACIA LITERARĂ - 180 DE ANI DE APARIŢIE

Vă invităm în sala de lectură nr. 2 Ştiinţe Filologice la expoziţia cu genericul: „Dacia literară - revistă literară şi artistică – 180 de ani de apariţie”, publicaţie apărută la Iaşi, în 1840, sub redacţia lui Mihail Kogălniceanu. Serialul reflectă preocupările intelectuale şi sensibilitatea unei epoci. Este prima revistă cu un program cultural clar articulat, stimulator şi astăzi.

Periodicul a apărut la 19 martie 1840 şi a fost interzis la 23 august, acelaşi an. Nu a fost „reabilitat” decât în 1990, la 150 de ani de dispariţie! Revista este editată în formulă nouă, din anul 1990 de Muzeul Literaturii Române şi Societatea Culturală „Junimea ‚90”, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România, Consiliul Judeţean şi, recent, Consiliul Local Iaşi.

Directorul publicaţiei periodice este Lucian Vasiliu, scriitor român contemporan; redactor-şef: Val Condurachi; Colegiul de onoare: Ana Blandiana, poetă, publicistă, personalitate a literaturii româneşti, Leo Butnaru, poet, prozator, istoric literar, eseist și traducător român şi Matei Vişniec, poet și dramaturg român.

Expoziţia înserează numere din diferiţi ani de ediţie ale serialului. În BŞ USARB pot fi consultate publicaţiile anilor 1996 – 2005, 2011 – 2018.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu