14 noiembrie 2019

IULIA HAŞDEU, POETĂ – 150 DE ANI DE LA NAŞTERE

„Era rumenă, frumoasă, veselă, zveltă în talia-i subţire şi mlădioasă, cu ochii umezi de zglobie fericire, prietenoasă şi glumeaţă fără urmă de cochetări, înflăcărându-se în orice discuţie în care idealul şi arta erau în joc. Cine ar fi crezut că în pieptul ei zăcea răul care nu iartă“
 Gheorghe Ionescu-Gion
Pe data de 14 noiembrie 2019, Iulia Hasdeu, o tânără intelectuală română supradotată, scriitoare și poetă, inclusiv de limba franceză, fiica savantului Bogdan Petriceicu Hasdeu, ar fi implinit 150 de ani de la naştere. S-a manifestat în muzică și pictură. Avea un talent deosebit la limbi străine și era interesată de filosofie. Iulia Haşdeu a fost copilul genial al culturii române, vorbea limba franceză la vârsta de 2 ani. La 4 ani începuse să scrie, iar la vârsta de 7 ani crea nuvele. A avut parte de un destin tragic, fiind răpusă de o boală necruţătoare la numai 18 ani.

În acest context, Vă invităm în sala de lectură nr. 2 Ştiinţe Filologice la expoziţia „Iulia Haşdeu, poetă – 150 de ani de la naştere”, unde sunt expuse documente din colecţia Bibliotecii Ştiinţifice în care este reflectată viaţa şi activitatea poetei.

Niciun comentariu: