26 octombrie 2019

LEONIDA LARI, POETĂ – 70 DE ANI DE LA NAŞTERE

„A scris cu propria-i viaţă, cu datul unui neam care îşi găseşte în ea instrumentul cântecului şi ecoul. Crăiasă blândă, dar în acelaşi timp neîndurătoare, ea stăpâneşte în mod spontan metafora de mare forţă, peste fericite împerecheri de cuvinte, care pot face o glorie oricărui mare poet...”
Marin Sorescu
În 26 octombrie 2019, distinsa poetă, eseistă și traducătoare, om politic, cavaler al Ordinului Republicii (1996), luptătoarea pentru libertatea și emanciparea națională a românilor basarabeni, supranumită „o Jeanne d’Arc a Basarabiei” - Leonida Lari, ar fi împlinit 70 de ani de la naştere.
A activat la Muzeul republican de Literatură „D. Cantemir”, la Editura „Cartea moldovenească” și la săptămânalul „Literatura și Arta”. A deţinut postul de redactor-șef, din 1989, al primei publicaţii în grafie latină din Basarabia „Glasul”, reintitulată după 1994 „Glasul Națiunii”. A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS (1989–1991), deputat în Parlamentul României (1992–2009).
În acest context, Vă invităm în sala de lectură nr. 2 Ştiinţe Filologice la expoziţia „Leonida Lari – 70 de ani de la naştere”, unde sunt expuse documente din colecţia Bibliotecii Ştiinţifice în care este reflectată viaţa şi activitatea poetei.

Niciun comentariu: