27 martie 2018

27 MARTIE – ZIUA MONDIALĂ A TEATRULUI

„Mulţi sunt cei care spun că teatrul nu schimbă sau nu poate schimba nimic... Dar dânsul nu va pleca. Pentru că teatrul e un loc, sunt tentat să spun, un refugiu. Unde oamenii se adună şi formează instantaneu comunităţi. Aşa cum au făcut dintotdeauna”.
Simon McBurney

Astazi, întreaga lume sărbătoreşte Ziua Mondiala a Teatrului, eveniment marcat in fiecare an prin citirea unui mesaj cu valoare universală, demn de menirea umanistă şi socială, scris de o personalitate cu renume mondial. Textul din acest an fiind transmis de mai mulţi slujitori ai scenei, printre care se numără şi actorul britanic, scriitorul şi regizorul de teatru Simon McBurney

În mesajul său Dumnealui ne vorbeşte despre lipsa de claritate care ne înconjoară, despre ficţiunea predominantă în noua ordine mondială în care teatrul, chiar dacă nu poate schimba lucrurile, poate fi un refugiu pentru oamenii care caută în acest spaţiu sensurile unei comunicări reale.


În acest context, Vă invităm la expoziţia „Sinceritate, inocenţă şi graţie. 27 martie – Ziua Mondială a Teatrului”, organizată în sala de lectură nr. 3 Ştiinţe psiho-pedagogice, naturii, reale. Arte, la care sunt prezentate documente ce reflectă istoria teatrului românesc şi universal, viaţa şi activitatea renumitor actori basarabeni.

Niciun comentariu: