12 februarie 2020

INVITAŢIE LA LECTURĂ ŞI AUDIŢIE!



Oficiul Documente muzicale a Bibliotecii Ştiinţifice USARB a intrat în posesia Operei „Ștefan cel Mare” de compozitorul Gheorghe Mustea, scrisă pe libretul scriitorului Constantin Cheianu, Chişinău, 2019. Este o lucrare muzicală de proporții, unica din patrimoniul național și universal care reflectă viața și măreția domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.
Acțiunea operei reflectă bătălia de la Vaslui din 1475, în care Ștefan cel Mare a repurtat victoria împotriva turcilor, după care a zidit o biserică, așa cum spunea legenda că obișnuia să o facă. Acest eveniment se află la baza operei „Ștefan cel Mare”.

Monologul lui Ştefan
Mi-a fost din cer o şoaptă, un senm avui în somn, pornit în drumul cel menit, şi iată, sunt Domn.
Nu am linişte şi pace, mi-e sufletul cernit, căci şubred este tronul, şi-s singur pe pământ.
În cine să mă-ncred şi cui să cer un sfat?
Avut-am tată brav, domn între domni, dar a căzut răpus de frate, de unchiul Petru ce mă vânează şi pe mine-acum.
Azi am văzut boierii în divan. Ah, boieri, cum m-aţi mâncat de viu, cu ochii mă crestau pe gât, pe unde-mi va tăia securea capul.
Iar ţara-i vlăguită, ţăranii – înrăiţi.
Vecinii stau ca lupii, să muşte sunt porniţi.
Să fiu eu singurul ce cred în steaua astei ţări?
Şi simt atâta forţă-n mine, şi văd în zări atât de clar o ţară între ţări. Dă-mi puteri, o Doamne, să fac să creadă-n ei!
Dă-mi puteri să birui robia cea mişeală, ce-i mistuie pe ei. Dă-mi puteri, o Doamne!
Gheorghe Mustea (Moldova): Aria Mariei-Voichiţa din actul II al operei „Ştefan cel Mare” Solistă: Mariana Bulicanu (soprană) (primă audiţie absolută)

Niciun comentariu: