23 octombrie 2019

PREMIILE NOBEL PENTRU LITERATURĂ 2018 ŞI 2019


Premiile Nobel pentru Literatură 2018 și 2019 sunt câștigate de Olga Tokarczuk (născută în Polonia) și Peter Handke (născut în Austria), a anunțat joi, 10 octombrie 2019, Comitetul Nobel de la Stockholm. Premiile sunt acordate pentru doi ani, după ce anul trecut decernarea a fost amânată din cauza unui scandal de agresiune sexuală care a afectat Academia Suedeză, instituția care desemnează câștigătorii.


Comitetul Nobel de la Stockholm a acordat Premiiul Nobel pentru Literatură 2018 prozatoarei Olga Tokarczuk „pentru o imaginaţie narativă care cu pasiune enciclopedică reprezintă traversarea graniţelor ca formă de viaţă”. Scriitoarea s-a născut în 1962 în Sulechów, Polonia. Părinţii erau profesori, iar tatăl ei a fost şi  bibliotecar. Olga Tokarczuk a citit aproape tot ce se putea citi din acea bibliotecă, acolo descoperindu-şi „apetitul” pentru literatură.

Prozatoare şi eseistă de succes, bună cunoscătoare a ştiinţelor oculare şi iubitoare de filozofie, a debutat în 1993 cu volumul „Podróz ludzi Księgi” („Călătoria oamenilor Cărţii”), tradus şi în limba română, pentru care a primit Premiul Editorilor Polonezi. Alte romane: „Străveacul şi alte vremi” (1996) (Premiul Fundaţiei Koscielski), „Casa de zi, casa de noapte” (1998) (Premiul Literar Nike), volumul de povestiri „Dulapul”.
Proza Olgăi Tokarczuk este o încercare de a povesti realitatea, de a o numi şi de a acţiona împotriva entropiei lumii.

În colecţia Bibliotecii Ştiinţifice USARB se regăsesc două lucrări, semnate de prozatoarea nominalizată: 
• romanul „Călătoria oamenilor Cărții” (Iaşi, Edituta Polirom, 2001), care poate fi împrumutată la domiciliu din colecţia Sălii de împrumut nr. 1 Documente ştiinţifice şi beletristică
• romanul „Străveacul şi alte vremi” (Iaşi, Editura Polirom, 2002), disponibilă pentru lectură în Sala de lectură nr. 2 Ştiinţe Filologice.

Comitetul Nobel de la Stockholm a acordat Premiului Nobel pentru Literatură 2019 scriitorului și dramaturgului Peter Handke „pentru o operă influentă care, prin ingenuitate lingvistică, a explorat periferia și specificitatea experienței umane”. Peter Handke s-a născut în 1942 în Griffen, Austria. În prezent, scriitorul Peter Handke locuieşte în Chaville, France.

În colecţia Bibliotecii Ştiinţifice USARB se regăsesc mai multe documente în limba germană, semnate de Peter Handke care pot fi împrumutate la domiciliu din colecţia Sălii de împrumut nr. 4 Documente în limbi stăine:
• „Die linkshandige Frau : Erzahlung” (Frankfurt/M, Editura Suhrkamp Verl., 1976);
• „Wunschloses Ungluck : Erzahlung” (S.l., Editura Suhrkamp Verl., 1974);
• „Wunschloses Ungluck : Erzahlung” (Salzburg, Editura Residenz Verlag, 1972);
• „Die Angst des Tormanns beim Elfmeter : Erzahlung” (Frankfurt/Main, Editura Suhrkamp Verl., 1972);
• „Der kurze Brief zum langen Abschied” (Frankfurt/M, Editura Suhrkamp Verl., 1972);
• „Langsame Heimkehr : Erzahlung” (Frankfurt/M, Editura Suhrkamp Verl., 1979);
• „Publikumsbeschimpfung und andere Sprechstucke “ (Frankfurt/Main, Editura Suhrkamp Verl., 1966);
• „Der Rand der Worter : Erzahlungen. Gedichte. Stucke” (Stuttgart, Editura Philipp Reclam, 1981);
• „Die Wiederholung” (Frankfurt/M, Editura Suhrkamp Verl., 1992).


Niciun comentariu: